Contextuele benadering

“Alle werkelijke leven is ontmoeting”. Dat is misschien wel de meest bondige samenvatting van het contextuele denken. Relatie is het kernbegrip. Zonder relaties is er geen bestaan. Zonder context en dialoog geen verbinding. De Hongaars-Amerikaanse psychiater Ivan Boszormenyi-Nagy ontwikkelde deze contextuele benadering in de tweede helft van de vorige eeuw. Deze benadering vormt de basis van het contextueel werk van Joost.


De karakteristieke dynamiek van familiebedrijven
De kracht van familiebedrijven zit 'm vaak in de diepgewortelde en onvoorwaardelijke loyaliteit. Tussen ouders en kinderen, tussen kinderen onderling... tussen hele generaties. Diezelfde loyaliteit kan echter ook een valkuil vormen, vooral op het persoonlijke vlak. Loopbanen zijn onuitgesproken van meet af aan uitgestippeld waarbij voorbij wordt gegaan aan individuele ambities, competenties en onzekerheden. 
 
Terwijl familiebedrijven zich probleemloos laten bijstaan door adviseurs op het financiële, fiscale en strategische vlak blijkt de drempel doorgaans hoog om ondersteuning te zoeken op het relationele en persoonlijke vlak. En dat juist op momenten van overdracht, verkoop en opvolging wanneer het cruciaal is dat alle betrokkenen in hun kracht zitten en op de juiste posities belanden.
De loyaliteit blijft immers onverminderd hoog, evenals de gezamenlijke ambitie om het familiebedrijf succesvol de toekomst in te loodsen voor opvolgende generaties. 

Tijdige en heldere communicatie is cruciaal om goede verstandhoudingen te waarborgen; de praktijk leert dat professionele ondersteuning daarbij veel onnodig leed kan voorkomen.